Oromon 1000g

ÚJ
VAN
Raktárkészlet:
Oromon 1000g

Ország: Etiópia

Régió: Djimma

Farm: Jimma Agricultural Research Centre

Farmer: 46+ farmer, akik a JARC állomással dolgoznak együtt

Variáns: Heirloom

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,750-2,000 m

Feldolgozási mód: Natúr

Véleményünk szerint: kakaóbab töret, kóla, pörkölt dió

 

Retro londoni eszpresszó stílusú pörkölés.

Részletek

A kávéról

A délnyugat-etiópiai Djimma régió a kávé szülőhelyeként ismert. A gazdálkodási módszerek nagyrészt hagyományosak maradnak. A legtöbb farmer a régióban kevesebb mint 5 hektáron gazdálkodik. Ami azt jelenti, hogy a kávé növényeket más élelmiszernövényekkel együtt gondozzák.  A tradicionális termesztésnek köszönhetően a legtöbb farmer organikusan gazdálkodik. Általában nagyon kevés műtrágyát vagy növényvédő szert használnak, ha egyáltalán használnak. A legtöbb mezőgazdasági munka kézzel történik, és nagyon kevés feladatot gépesítenek, még a feldolgozás során is.

 

A Jimma Agricultural Research Centre fontos szerepet vállalt Etiópia ezen régiójában. Legfőbb feladata, hogy összefogja a farmereket és oktatást, eszközöket, piaci képviseletet biztosítson számukra. A farmereknek lehetősége van a szervezet mosóállomására szállítani a kávéjukat, hogy feldolgozzák. Emellett a JARC fontos innovációs kutatásokat is végez például betegségrezisztens és magas hozamú fajták fejleszt.

 

Szüret és feldolgozás

A kávét jellemzően a farmerek és családtagjaik szelektíven kézzel szüretelik, mielőtt a gyűjtőközpontba vagy közvetlenül a mosóállomásra szállítanák. A mosóállomáson a kávét szétválogatják, hogy eltávolítsák a sérült vagy éretlen cseresznyét. Ezután a cseresznyét emelt ágyakra szétoszlatják és árnyékban száradnak 10-14 napig, amíg a nedvességtartalom el nem éri a 12%-ot. Ezalatt a cseresznyét rendszeresen megforgatják és többször kézzel válogatják, hogy eltávolítsák a sérült vagy elszíneződött cseresznyét.

 

Etióp kávé

Etiópiát a kávé szülőhazájaként tartjuk számon, ezen felül a specialty kávéipar különleges figyelmét is kiérdemelte a megszámlálhatatlanul sokféle ízvariáns miatt.

Etiópiában a legtöbb termelő kistermelő és a többség továbbra is hagyományos módszerekkel termeli a kávét. Ennek eredményeként a legtöbb kávé előállítása műtrágya vagy növényvédőszer nélkül történik. A kávét szinte teljes egészében kézműves módszerrel termesztik, szüretelik és szárítják.

Korábban a kávék nyomon követes nehezen volt ellenőrizhető. Ma már azonban új szabályozásnak köszönhetően a kávékat közvetlenül a farmerektől tudjuk megvásárolni. Az így kialakult közvetlen kapcsolat által mindenki nyer, hiszen európai importőrünk segíteni tudja őket a terményeik legjobb minőségben való előállításában, mi pedig ellenőrizhető, kifogástalan minőségű kávébabot tudunk vásárolni. Közös célunk, hogy a gazdák és a kávépörkölő egyaránt hozzáadott értéket tudjon elérni a termesztés, feldolgozás és a pörkölés, értékesítés szempontjából is.

Adatok
Kiszerelés
1000g
Pörkölési profil
Eszpresszó
Ország
Etiópia
Cikkszám
OE75KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek