A kávéról
A kávé különleges nevét egy vallási tárgyról kapta, ami arany, réz és ezüst ötvözetéből készült. Ezen keveréke a nemesfémeknek szimbolizálja az ellentéteket közötti egyensúlyt, a nap energiáit (arany) szembe állítva a hold (ezüst) energiáival. Hasonló gondolatmenet vezetett ennek a kávénak a megalkotásához is, így méltóképp viselheti a Tumbaga nevet. Kiváló ízélményt biztosít koffeinmentesen.
Kolumbiából érkezett Tumbaga Sugarcane tétel a koffeinmentes kávézást egészen új szintre emeli. A Kolumbián keresztül létrehozott integrált ellátási lánc biztosítja a kiváló minőségű kávét egész évben. Míg a legtöbb koffeinmentes kávé régebbi szüretből készül, ehhez a tételhez mindig friss szüretből vásárolják az érett kávécseresznyéket. De nem akármelyik cseresznye lehet jó alapja tételünknek. Egy minőségellenőrző csoport gondoskodik a kávék kiválasztásáról. A szelektálás alapja, hogy testes, magas cukortartalmú és alacsony savassággal rendelkezzen a gyümölcs.
Szüret és feldolgozás
Kolumbia hihetetlen éghajlati adottságainak köszönhetően egész évben elérhető az egységes Tumbaga-profil, egész évben van friss szüret. A nyári betakarítási időszak Tolimától Caucáig, a téli hónapokban pedig Antioquiától Eje Cafetero régióig.
A kávé koffeinmentesítéséhez cukornádban található etil-acetát (EA) vegyületből létrehozott melaszt használják. Mivel az EA az természetben előforduló a folyamatot "természetes koffeinmentesítésnek" (EA folyamat) hívják. Az EA folyamata viszonylag egyszerű. A kávébabot vízzel benedvesítik és melaszban cirkulálják. A cukornád származék a kávészemekben lévő koffeinnel kapcsolódik, így tudja kivonni azt, miközben a többi ízvegyületet a babban marad. A kívánt koffeinszint elérése után az EA-maradékot a kávészemekről gőzöléssel távolítják el.
Kolumbiai kávé
Kolumbia kávét a 19. század eleje óta termel és exportál. A kolumbiai kávé híres testességéről, élénk savasságáról és gazdag utóízéről. Erre a régióra jellemző, hogy az éghajlati jelenségek széles skálájával büszkélkedhet és a földrajzi viszonyok is kedvezőek. Ezek járulnak hozzá az egyedi ízejegyek kialakulásához a kávéban. Kolumbiában a betakarítás ideje meglehetősen változhat, aminek következménye, hogy Kolumbiának egész évben van friss termése.
A specialty kávék elterjedése miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kereskedők és a gazdák az üzleti tevékenységük megváltoztatására. A termelőknél egyre gyakoribb, hogy különválasztják a legjobb minőségű kávéjukat, amiket külön forgalmaznak.
A kolumbiai kávék az elmúlt 10 évben több nemzetközi tanúsítványt szereztek. A leggyakoribb igazolások a Fairtrade, az Rainforest Alliance, az UTZ és az Organikus.