A kávéról
Az Esteli, Madriz és Nueva Segovia régiókat összekötő Prodecoop Szövetkezet 1993 óta működik. A szervezet életre hívásának fő oka a Nemzetközi Kávémegállapodás (International Coffee Agreement) felbomlása, aminek következtében óriási árzuhanás következett be a piacon. Ma Prodecoopon keresztül a spcialty kávépörkölőknek világszerte tudnak értékesíteni, és tagjaik számára kedvezőbb árakat szerezni. A piaci képviselet mellett a szövetkezet a tagjait különféle projektekkel is támogatja, többek között a kávénövényeket adományoz, képzéseket és új technológiákat biztosít.
Szüret és feldolgozás
Az Esteli, Madriz és Nueva Segovia hegyvidéken helyezkedik. A talaj homokos és tápanyagban gazdag. Az éghajlat párás és trópusi. Ez a kombináció tökéletes kiváló minőségű kávé termesztéséhez. A farmerek szelektíven kézzel válogatják a cseresznyét a farmjaikon, és a betakarítást követően a közeli malmokba szállítják. A malmok dolgozói magozzák az érett cseresznyéket. A kávészemeken maradt gyümölcshússal majd 16 órán hagyják fermentálódni, mielőtt tiszta vízben megmossák, és a teraszokra vékony rétegekben szétterítik, hogy a napon megszáradjon. Száradás után a kávét átszállítják Palacaguinába a szárazmalomba.
Kávé Nicaraguában
Lehet, hogy Nicaragua nem a leghíresebb közép-amerikai kávétermelő ország, de nagy lehetőségek rejlenek benne. Az ország a „los lagos y losvulcanes” (ford. tavak és vulkánok) országaként ismert, ennek köszönhetően tökéletes alapokkal rendelkezik kávétermesztés szempontjából. Az országban számos termelő kísérletezik új fajtákkal és feldolgozási módszerekkel, így színesítve a specialty kávé kínálatot. Napjainkban Nicaraguában népszerűek a kávéfarmereket összefogó szövetkezetek és az általuk kínált pozitív szolgáltatások, támogatások és lehetőségek.