A kávéról
A Karangura Peak Coffee 2013-ban egyesületként indult, de rövid időn belül szövetkezetté fejlődött. A szövetkezet Kyabwire faluban (Nyakitokoli plébánia) található Uganda nyugati régiójában. Célja, hogy a kollektív marketingen keresztül közösen növeljék a kávéeladások mennyiségét és maximalizálják a profitot. Óriási segítség a farmerek számára, hiszen lehetőségük van, gazdálkodás fejlesztésére és családjaik színvonalasabb ellátására is.
Kurume
A Kurume variáns az etiópiai Yirgacheffe területén őshonos regionális kávéfajták egyike. Jellemzően a növényen kis cseresznyék teremnek, de jó éves hozammal.
Szüret és feldolgozás
Karangura Peak Coffee szövetkezet speciális betakarítási módszert követel a tagoktól, hiszen csak így tudjék garantálni, hogy kávéik a legjobb minőségűek legyenek a kezdetektől fogva. Hagyományosan kézzel szüretelnek, ezzel megakadályozva, hogy az idő előtti kávészüretet. Csak piros, érett állapotban lévő cseresznyét szedik le. Szüretet követően nyitott szárítóállványokra helyezik a gyümölcsöt, ahol a napon szárítják. Eközben farmerek folyamatosan átmozgatják, hogy biztosítsák az egyenletes száradást, ami általában 7-10 nap.