Ninga Hill 250g

ÚJ
Ninga Hill 250g

Ország: Burundi

Régió: Ninga

Mosóállomás: Bukeye / Ninga (jövőre)

Farmer: Ninga hegyen lévő farmerek terménye

Variáns: Bourbon

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1.800 – 2.000m

Feldolgozási mód: Nedves eljárás (Washed)

 

Részletek

Kávéról

Két folyó és egy tartományi határ húzódik a Bukeye mosóállomás és a Ninga dombjai között. A kávéfák bárhol képesek utat törni maguknak, akár a sáros földutak mentén egészen a farmerek saját készítésű vályog házának bejáratáig. Burundi függetlenedését követő kialakult erőszakos konfliktusok miatt a Ningán élő gazdák elhagyták farmjaikat, a környező erdőkbe menekültek és a kávénövények hibernált állapotban várták a tulajdonosok visszatérését.

 

Sok évtizeddel később a gazdák hazatértek, és megpróbálják leküzdeni az évekig elhanyagolt hatásokat a földjükön. Ennek ellenére a Ninga-hegy elegáns, összetett és tiszta ízvilággal rendelkező kávékat képes termelni. Elkötelezettek a szorosabb együttműködés mellett, ami még ilyen erős nem volt.

A Ninga-hegy a harmadik Long Miles szövetkezet által létrehozott kávémosó állomás helyszíne. Mindössze 10 km távolságra a Buyeke Mosóállomástól a Nkokoma folyó mellett található. 2020-ban megtisztították a földet és megépítették a hagyományos afrikai emelt szárítóasztalokat annak reményben, hogy a Ninga Mosóállomás teljesen elkészül a következő kávé szüretre.

Feldolgozás

Buyeke Mosóállomás saját vízforrással rendelkezik. A szárító lepedőkön szétoszlatott cseresznyéket a fedett szárítóasztalokhoz viszik, ahol 6-48 órát tölt előszárítással. Eközben kézzel kiválogatják a túlérett és vizuális hibás szemeket. Ezután átviszik hagyományos afrikai emelt asztalokhoz, ahol 16 és 20 nap közötti lassú száradás következik (attól függően, az időjárással) amíg eléri a kívánt 10,5% -os nedvességszintet.

 

A natúr folyamat során a cseresznyéket nagy mosókádakban lebegtetik, kézzel válogatják, majd egyenesen az emelt szárítóasztalokhoz viszik. A kávécseresznye huszonöt-harminc napon keresztül szárad, mialatt lassan a gyümölcs színe a mélyvöröstől az aszalt szilvaszerű lila-fekete színűre változik, ekkor lesz teljesen száraz, elérve a kívánt 10,5% -os nedvességszintet.*

 

Sakubu egyike a kutatóknak, akik a Ningai kávétermelő családok mellett dolgoznak a hegyen. Fenntartható gazdálkodás rutinokat tanít a gazdáknak, segítve őket megérteni árnyékot adó fák telepítésének fontosságát, zöldtrágyázást, talajtakarás előnyeit és a szezonális metszés hasznosságát. A kávé szüret során a gazdák mellett  dolgozik, és végig segíti őket a cseresznye szedés folyamatán.

 

Adatok
Cikkszám
OE30
Tömeg
250 g/db