Guatemala Primavera 1000g

Guatemala Primavera 1000g
Kiszerelés

Ország: Guatemala

Régió: Atitlan & Chimaltenango

Farm: Finca El Pacayalito & Beneficio Las Americas

Variáns: Bourbon, Catuaí, Caturra, Typica

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,320 -1,600 m

Feldolgozási mód: Swiss Water Process

Részletek

Swiss Water process-ről

Mivel a világ lakosságának több mint 50% -a 30 év alatti, miattuk növekszik a koffeinmentes kávé iránti kereslet a specialty kávék között is.

 

A Swiss Water metódus alternatívát kínál a metil-klorid (MC) és az etil-acetát (EA) kezelt koffeinmentes kávék helyett. Mivel a vízfeldolgozással nem használnak fel hozzáadott kémiai vegyületeket, a kávék organikus tanúsítványukat nem veszítik el.

 

A koffeinmentesítés nehézsége abban rejlik, hogy sok olyan ízvegyület van, amely a kávénak kiváló ízSwisst ad, ilyen a koffein is, ami vízben oldódik. Így minden koffeinmentesítési eljárásnak az elsődleges célja, hogy kiválasza és eltávolítsa a koffeinmolekulákat, miközben meg kell őriznie a lehető legtöbb ízvegyületet.

 

A folyamat egy adag zöld kávébabbal kezdődik, amiből vízbe áztatva eltávolítják a koffeint. A vízben sok egyéb ízvegyület is eltávolításra kerül. Szándékosan történik, emiatt nem kell aggódni.

 

Az első adag két eldobják. Ennek a folyamatnak csak egyszer kell megtörténnie, mert a kávé áztatásával előállított keveréket, az úgynevezett zöld kávékivonatot (Green Coffee Extract=GCE) újra felhasználják a többi zöldkávé koffeinmentesítésére.

 

A Vízfeldolgozás mögött az az elv áll, hogy a víz csak meghatározott mennyiségű ízvegyületet és koffeint képes felszívni. Ha a víz teljesen megtelítődött, akkor nem képes befogadni (és eltávolítani) további ízvegyületeket. Ez az első adag kávé teljesen telített vízkeveréket ún. GCE-t hoz létre. Annak érdekében, hogy a kávét koffeinmentesítés céljából feldolgozzuk, a GCE-t egy szűrőn futtatjuk keresztül, hogy csak a koffeint távolítsuk el.

Onnantól kezdve, hogy a GCE teljesen telített, koffein nélkül, amikor új tétel zöld kávét helyeznek az elegybe, az egyetlen vegyület amit a GCE felvesz az a koffein, minden más aroma és íz a kévban marad.

 

Strictly Hard Bean (SHB)

A kemény kávé jelenség (SHB) pontosan meghatározza a kávé termesztési magasságát. A kávét SHB-nek kell tekinteni, ha 1200 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik. A nagyobb magasság alacsonyabb hőmérséklet jelent, tehát a kávé cseresznye lassabban érik, amit sűrűbb kávémagot eredményez a gyümölcsben.

 

Guatemalai kávé

Guatemala több kávétermesztő régióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy régiónként más környezeti feltételek adottak. Ma, az országot úgy tartják számon, mint a legkülönlegesebb aromákkal és ízekkel rendelkező kávé forrás világszerte. Büszkék vagyunk arra, hogy számos kivételes országon belüli partnerrel dolgozhatunk és így ezeket a kávékat elhozhatjuk nektek.

 

A guatemalai kávéiparnak jelentős visszaesést eredményezett a coffee leaf rust (CLR), magyarul a kávélevelek gombás megbetegedése, 2010-es megjelenése Latin-Amerikában. A járvány 2012-ben tetőzött, és bár a CLR továbbra is befolyásolja egyes gazdaságokban a termelést, Guatemala továbbra is magas minősítésű kávét képes a termelni. 2017-ben új és változatos feldolgozási módszereknek köszönhetően a Guatemalan Cup of Excellence verseny indulói rekord számozásokat értek el, így az európai piac a jelentősen magas áron tudta beszerezni a kávéikat.

 

A Guatemalában előállított kávé minősége az növekszik, ami a termelők diverzitásának köszönhető. Egyre elterjedtebbek a mikro gazdaságok, amik rendkívüli kávét állítanak elő. A szövetkezetekhez való csatlakozás lehetősége is vonzó a kistermelőknek, mert gyakran kínálnak gazdálkodók számára finanszírozási és egyéb fejlesztési támogatást.

Adatok
identifier_exists
no
Kiszerelés
1000g
Cikkszám
OE45KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek