Docha Kiambu AB 200g

Nincs raktáron
Docha Kiambu AB 200g
Kiszerelés
Pörkölési profil
Ország

Ország: Kenya

Régió: Kiambu/Közép-Kenya

Farm: Docha Birtok

Farmer: Danson Wanyutu Karugondo és testvérei

Variáns: SL28, SL34

Termőhely tengerszint feletti magassága: 1740-1750 m

Feldolgozási mód: Fully Washed

Véleményünk szerint: Áfonya, Szeder, Egres

Részletek

A Kávéról

 

Ezt a mosott kávét Docha Birtokon termeszti és dolgozza fel Danson Wanyutu Karugondo és testvérei – Geoffrey, Bernard és Eliud. A birtok a kenyai Kiambu régióban fekszik 1650 – 1850 méteres tengerszint feletti magasságon, egy köpésnyire, pontosabban 15 kilóméterre Nairobitól.

A testvérek a birtokon nőttek fel, a kávétermelést szüleiktől tanulták meg. A munka nagyrészét Danson felügyeli, valamint saját teheneitől és csirkéitől származó organikus trágyát használ. A Ngewa-Komothai csoport eredeti tagjai közé tartoznak és az évek alatt együtt dolgoztak a Sucafina/Kahawa Bora szakembereivel, hogy fejlesszék a termelés különböző részeit. Mára a hozam és a minőség elérte azt a szintet, hogy a saját nevükön tudják értékesíteni a kávéjukat.

 

Termesztés

 

Kiambu megye tápanyagban gazdag, mélyvörös vulkanikus talajjal rendelkezik, így tökéletes a kávétermestéshez. Danson ebből kihozza a maximumot, a farm ‘hagyományos’ SL34 és SL28 kávéfákkal van betelepítve és saját maga szorgalmasan műveli a földet – kis segítséggel. Az SL variánsokat először a Scott Agricultural Laboratories (SAL) engedde útjára a ‘30-as, ‘40-es években. Hamar a go-to fák lettek rengeteg kenyai termelő számára, köszönhetően mély gyökérzetüknek, ami lehetővé teszi számukra, hogy a maximumot hozzák ki a limitált vízkészletből és öntözés nélkül is virágozzanak. A nemrég kifejlesztett Ruiru-11-es variánssal karöltve mára mindenütt jelen vannak Kenyában.

 

Szüret és feldolgozás

 

Docha kategóriáját tekintve kis birtoknak számít Kenyában. Ezt a szektort egészen mostanáig figyelmen kívül hagyták. Hagyományosan az ilyen méretű farmerek nem rendelkeztek saját feldolgozó berendezésekkel, egy központi feldolgozó üzembe/mosó állomásra szállították a cseresznyéiket, ahol más régiók termésével együtt dolgozzák fel. Danson-nal azonban van egy saját kis malma, ahol fel tudja dolgozni a saját kávéját, aminek köszönjetően egészen a farmig visszakövethető a kávé.

A kávé cseresznyéket kézzel válogatják és pépesítik. Ezt követően a kávét 12-24 órán át fermentálják egy kis hordóban, majd tiszta vízben megmossák, hogy eltávolítsanak minden maradék szennyeződést. A szennyvizet megtisztítják, hogy csökkentsék a környezetre mért hatásukat.

A kávét 12 órán át ásztatják, majd magaságyakon 14-21 napig, rendszeres forgatás mellett szárítják.

 

Kenya és Kiambu régió

 

Habár a kenyai kávétermesztés relatíve későn indult be, az ágazat figyelemre méltó hírnevet vívott ki magának. A termelés kezdete óta a kenyai kávét a magas minőség, az aprolékos előkészületek és a kiváló ízvilág jellemzi. A kis és közepes méretű farmereket több száz, úgynevezett Farmer Cooperative Societies-ekbe (FCS) szervezik, ők egy közös üzemet tartanak fenn. A nagyméretű birtokok túlnyomó többsége saját mosóval rendelkezik. A kenyai kávék nagyrésze mosott és magaságyakon szárított.

Kiambu közvetlenül a kenyai főváros Nairobi mellett található, de ennek ellenére a mezőgazdaságáról ismert, főleg kávé és tea termesztésről. A régió ad otthont a Kenyai Kávé Kutató Alapítványnak. A kávé és tea mellett a régió Kenya legnagyobb tejtermék előállító régiója. A farmerek nagyrésze organikus tehéntrágyát alkalmaz a kávéfáikhoz. Kiambu farmerei a rágcsálók és betegségek miatt kis hozammal és magas befektetési árakkal dolgoznak. Az elmúlt években sokuknak meg Kellett válnia földterületeiktől. A hosszútávú kapcsolatokat kereső partnerek segítsége elengedhetetlen a régió számára.

Adatok
identifier_exists
no
Kiszerelés
200g
Pörkölési profil
Filter
Ország
Kenya
Cikkszám
OE62
Tömeg
200 g/db
Hasonló termékek