Comal 1000g

VAN
Raktárkészlet:
Comal 1000g

Ország: Guatemala
Régió: Huehuetenango, Caserío San Juan
Farm: Asociación Civil Comercializadora Maya Alternativa (COMAL)
Farmer: 255+ farmer, aki COMAL tag
Variáns: Bourbon, Catuai, Caturra, Pache
Termőhely tengerszint feletti magassága: 1,400-2,000 m
Feldolgozási mód: Fully Washed
Véleményünk szerint: Nagy test, kakaó, citrom

 

London styl eszpresszó stílusú pörkölés.

Részletek

A kávéról

A La Federación Comercializadora de Café Especial de Guatemala (FECCEG) 2006-ban jött létre a század eleji kávéválság miatt. A szervezet célja a kávétermelő közösségekre nagyobb hatást kifejtő programok kidolgozása, a nemzetközi kávépiacon való erősebb megjelenés és az export profi megszervezése. A szervezet technikai támogatással, terménydiverzifikációs programokkal, integrált gazdálkodásról szóló oktatással támogatja tagszervezeteit és termelőit.

Az egyik FECCEG tagszervezet, a COMAL (Asociación Civil Comercializadora Maya Alternativa) elsőként vette programjai közé a nemek közötti egyenlőség csökkentését a kávétermelésben. A COMAL tagjainak közel fele nő, és a szövetkezet számos programot hozott létre a női termelők támogatására.

A guatemalai farmerek fő terméke a kávé, azért emellett számos hasznos terményt állítanak elő. Többek között méhészkednek, gyümölcsfákat ültetnek és konyhanövényeket, például kukoricát és babot is termesztenek, valamint különféle virágokat és növényeket nevelnek, amelyek vonzzák a méheket. A diverzitás hozzájárul, hogy megőrizzék a biológiai egyensúlyt és megóvják a talajvíz tartalékjaikat.

 

Szüret és feldolgozás

Ezt a tételt 1200 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik, ami miatt SGH (Striktly High Grown) minősítést kapott. A nagyobb magasság alacsonyabb hőmérséklet jelent, tehát a kávé cseresznye lassabban érik, ami sűrűbb kávébabot eredményez.

Minden farmer saját maga szüreteli és dolgozza fel a kávéját. Az érett cseresznyéket kézzel szüretelik, saját kis géppel magozzák. A gyümölcshússal borított kávészemeket 28 órán át fermentálják, majd tiszta vízben átmossák. A megtisztított szemeket kis teraszokon szétterítik és napon szárítják 35 napig. A COMAL megszervezi a szárított babok begyűjtését a tagoktól, és a FECCEG Quetzaltenango-i szárazmalomba szállítja. Itt minden tételt ellenőriz egy minőségellenőr csapat, ezután csomagolják és exportra kész a kávé.

 

A kávé Guatemalában

Guatemala több kávétermesztő régióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy régiónként más környezeti feltételek adottak. Ma, az országot úgy tartják számon, mint a legkülönlegesebb aromákkal és ízekkel rendelkező kávé forrás világszerte. Büszkék vagyunk arra, hogy számos kivételes országon belüli partnerrel dolgozhatunk és így ezeket a kávékat elhozhatjuk nektek.

A guatemalai kávéiparnak jelentős visszaesést eredményezett a coffee leaf rust (CLR), magyarul a kávélevelek gombás megbetegedése, 2010-es megjelenése Latin-Amerikában. A járvány 2012-ben tetőzött, és bár a CLR továbbra is befolyásolja egyes gazdaságokban a termelést, Guatemala továbbra is magas minősítésű kávét képes a termelni. 2017-ben új és változatos feldolgozási módszereknek köszönhetően a Guatemalan Cup of Excellence verseny indulói rekord számozásokat értek el, így az európai piac a jelentősen magas áron tudta beszerezni a kávéikat.

A Guatemalában előállított kávé minősége növekszik, ami a termelők diverzitásának köszönhető. Egyre elterjedtebbek a mikro gazdaságok, amik rendkívüli kávét állítanak elő. A szövetkezetekhez való csatlakozás lehetősége is vonzó a kistermelőknek, mert gyakran kínálnak gazdálkodók számára finanszírozási és egyéb fejlesztési támogatást.

Adatok
Kiszerelés
1000g
Pörkölési profil
Eszpresszó
Ország
Guatemala
Cikkszám
OE91E-KG
Tömeg
1 kg/db
Hasonló termékek